[:ct]HEADS UP – Educació crítica per a la ciutadania global[:es]HEADS UP – Educación crítica para la ciudadanía global[:]

[:ct]Aquesta eina d\’Educació crítica per a la ciutadania global, ha estat elaborada per Vanessa de Oliveira (Andreotti) , de la University of Oulu, Finland.

HEADS UP és l\’acrònim de les sigles en anglès per: Hegemonia, Etnocentrisme, Ahistoricisme, Despolitització, Salvacionisme, (Un-complicated) Solucions simples i Paternalisme.

Proposa que si entenem que l\’educació consisteix en preparar les persones perquè es comprometin amb la complexitat, la pluralitat, la desigualtat i la incertesa de les nostres vides interdependents en un planeta finit, cal que ampliem el llegat de possibilitats de que hem heretat, per això:

 • Hem d\’entendre i aprendre dels reiterats errors històrics,  per poder obrir la possibilitat de cometre nous i diferents errors
 • Necessitem anàlisis socials més complexes que reconeguin que si entenem els problemes i les seves causes de manera simplista, podem fer més mal que bé
 • Hem de reconèixer la nostra implicació i complicitat amb els problemes que estem tractant d\’abordar: tots formem part del problema i de la solució
 • Hem d\’aprendre a ampliar els nostres referents de realitat i coneixement, reconeixent les aportacions i les limitacions de cada sistema de coneixement i avançant més enllà del \”o això o allò\”, cap al \”ambdós o més\”.
 • Cal recordar que la paràlisi i la culpa que podem sentir quan comencem a comprometre\’s amb la complexitat de les desigualtats són només temporals, ja que poden venir de la nostra educació/socialització en entorns protegits, que creen el desig que les coses siguin senzilles, fàcils, felices, ordenades i sota control.
Es pot utilitzar l\’eina per iniciar converses sobre iniciatives locals/globals (propostes didàctiques, campanyes, materials audiovisuals, recursos educatius, etc.) que poden reproduir sense voler els set patrons històrics problemàtics de pensament i de relacions esmentats a dalt.

PDF de l\’eina HEADS UP

[:es]

Esta herramienta de Educación crítica para la ciudadanía global, ha sido elaborada por Vanessa de Oliveira (Andreotti), de la University of Oulu, Finland.

HEADS UP es el acrónimo de las siglas en inglés para: Hegemonía, Etnocentrismo, Ahistoricismo, Despolitización, Salvacionismo, (Un-complicated) Soluciones simples y Paternalismo.

Propone que si entendemos que la educación consiste en preparar a las personas para que se comprometan con la complejidad, la pluralidad, la desigualdad y la incertidumbre de nuestras vidas interdependientes en un planeta finito, debemos ampliar el legado de posibilidades de que hemos heredado, por ello:

 • Debemos entender y aprender de los reiterados errores históricos, para abrir la posibilidad de cometer nuevos y distintos errores
 • Necesitamos análisis sociales más complejos que reconozcan que si entendemos los problemas y sus causas de manera simplista, podemos hacer más daño que bien
 • Debemos reconocer nuestra implicación y complicidad con los problemas que estamos tratando de abordar: cómo todos formamos parte del problema y de la solución 
 • Debemos aprender a ampliar nuestros referentes de realidad y conocimiento, reconociendo las aportaciones y las limitaciones de cada sistema de conocimiento y avanzar más allá del \”o esto o aquello\”, hacia el \”ambos o más\”.
 • Cabe recordar que la parálisis y la culpa que podemos sentir cuando empezamos a comprometerse con la complejidad de las desigualdades son sólo temporales, ya que pueden venir de nuestra educación/socialización en entornos protegidos, que crean el deseo de que las cosas sean sencillas, fáciles , felices, ordenadas y bajo control.

Se puede utilizar la herramienta para iniciar conversaciones sobre iniciativas locales/globales (propuestas didácticas, campañas, materiales audiovisuales, recursos educativos, etc.) que pueden reproducir sin querer los siete patrones históricos problemáticos de pensamiento y relaciones arriba mencionados.

PDF de la herramienta  HEADS UP

[:]

1 comentari a “[:ct]HEADS UP – Educació crítica per a la ciutadania global[:es]HEADS UP – Educación crítica para la ciudadanía global[:]”

 1. Pingback: Grup de Treball Avaluar per Transformar – Competències per transformar el món

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt