[:ct]Taller d\’experiències, materials i recursos educatius II. Jornades d\’Economia Feminista[:]

[:ct]
La segona taula d’experiències va comptar amb la participació d’Anna Tutzo (Hora Lliure), d’Ana Jiménez (Ecotono S.Coop. And.) i de Sofia Gómez (FETS). La dinamització va ser portada per la Júlia Ramos i l’Andrea Malca.

La primera intervenció la va fer l’Anna Tutzo, de l’Associació Hora Lliure. “Per què expliquem contes a la canalla?” va ser la pregunta amb la qual va  començar. Els contes tenen un caràcter socialitzador molt important, a través d’ells s’explica com és el món, com són les persones, com ens relacionem entre nosaltres… i, a través dels contes també reflectim què implica ser un home o una dona.

Hora Lliure ha fet un treball d’anàlisi del contingut de les biblioteques de centres escolars públics de l’etapa infantil (de 0 a 5 anys) amb una perspectiva de gènere, avaluant el grau d’estereotipació dels rols masculí i femení en la representació dels personatges i els esdeveniments a les històries.

Els resultats han permès classificar els contes segons si fomenten la igualtat de gènere o no, establint tres categories: aquells que sí que la fomenten, aquells tòxics i els que “ni si ni no”.

El projecte Hora Lliure manifesta l’obvietat de com s’ha construït la masculinitat com a allò universal i es proposa poder redefinir els imaginaris col·lectius a partir del món de la primera infància.

La següent intervenció va ser la de l’Ana Jiménez, en representació d’Ecotono, una cooperativa andalusa que treballa des de l’educació i la participació per a la sostenibilitat. Concretament, ens explicà un dels seus projectes amb més recorregut, “Participar para poner la vida en el centro”. Es tracta d’una proposta educativa que planteja impulsar processos de participació a les escoles amb una mirada ecologista, feminista i de justícia global, amb la intenció no només d’aprendre a participar, sinó de poder donar una mirada més profunda i radical dels fenòmens que ens envolten. El projecte ha passat per diferents etapes, sent ara un moment on s’està formant al professorat i elaborant una sèrie de materials per a l’autodiagnosi i l’autoanàlisi dels centres i de les pràctiques docents.

L’Ana ens parla dels assoliments, les dificultats i les limitacions que s’han presentat i es presenten durant el procés, així com també dels instruments que s’han dissenyat per avaluar i sostenir el projecte.

Finalment, vam comptar amb la participació de la Sofia Gómez de la Xarxa per l’Educació en Finances Ètiques i Solidàries, pertanyent a l’associació FETS. Aquesta xarxa existeix amb el propòsit de promoure les finances ètiques i solidàries a Catalunya. Es tracta d’una xarxa d’entitats i docents, que treballen en l’elaboració de recursos i materials, metodològics i de continguts, per abordar la temàtica dins del currículum oficial. La iniciativa neix precisament davant la necessitat que va manifestar el professorat de diversos nivells educatius (des de primària fins a l’educació superior) d’abordar la temàtica des d’una perspectiva més crítica i transformadora.

L’associació organitza tallers amb l’alumnat, aplica la metodologia d’aprenentatge servei i ha coordinat diferents jornades, dins del marc del Foro Social Mundial de les Economies Transformadores, on entitats i docents han pogut compartir les seves experiències, també amb el propòsit d’estendre l’àmbit d’actuació i d’influència a un nivell més internacional i global.

Actualment, a la seva web, compten amb un recull d’eines i recursos educatius per portar a terme l’economia i les finances ètiques a les aules.

La sessió va ser un espai molt agradable per compartir i aprendre conjuntament les unes de les altres…

Gràcies a totes per ser-hi i participar-hi!

Aquí us deixem el vídeo del taller:

[vimeo 401100110 w=640 h=360]

Jornades d’Economia Feminista a l’aula | Taller d’experiències, materials i recursos educatius from Edualter on Vimeo.

 

 

 

 [:]

1 comentari a “[:ct]Taller d\’experiències, materials i recursos educatius II. Jornades d\’Economia Feminista[:]”

  1. Pingback: Jornades Economies Feministes a l’aula. Transformar l’escola per posar la vida al centre – Competències per transformar el món

Feu un comentari

Desplaça cap amunt